Vad är egentligen vintage? I huvudsak handlar det om äldre prylar som har någon form av värde; inte sällan av nostalgiska skäl men ofta finns också ett marknadsvärde som är betydande. Samtidigt är uppfattningen om vad som är vintage beroende på person. Detsamma gäller ålder på föremålen. Somliga hävdar exempelvis att kläder bör vara minst 25 år gamla för att få klassas som vintage, men här går åsikterna isär. Det är också svårt att skilja vintage från “vanlig” second hand, det vill säga prylar och annat som du hittar på loppis och liknande. Den allmänna uppfattningen är att vintageprylar håller en högre kvalitet än vanliga second hand-föremål och de är därmed dyrare att köpa. På loppis kan du hitta prylar från båda dessa läger och det är just detta som gör ett loppisbesök lite spännande – här kan det finnas vad som helst.
Vintageprylar innefattar en mängd olika kategorier av produkter; så länge det handlar om lite äldre föremål spelar det ingen roll om det gäller brickor, ljusstakar, stolar, tavlor eller någon annan kategori av pryl. Som samlare av vintage kan du skapa din egen inredning därhemma, där du handplockat de saker du gillar. Det här kan handla om en ganska intressant mix av varor som verkligen sätter prägel på ditt hem. Du behöver dessutom inte inreda med enbart vintage, självklart kan du blanda med nyare design – allt efter tycke och smak.
Ytterligare en parallell som ofta görs är mellan vintage och retro-prylar. Dock haltar jämförelsen, eftersom retro handlar om en nytillverkning baserat på en äldre stil medan vintageprylar alltid handlar om begagnade föremål. Är man ute efter äkta vara ska det med andra ord vara vintage och inget annat; alla kopior undanbedes. Ibland är det förstås svårt att se skillnad, åtminstone vid en första anblick, mellan vintage och retro. En retropryl (eller ett klädesplagg) kan vara tillverkad på ett sätt som gör att den ser lite sliten ut och kan därmed misstas för att vara vintage. Ett tips är förstås att leta efter uppgifter om tillverkning på den pryl du är intresserad av att köpa.
Vintageprylar hittar du på loppmarknader samt i antikaffärer och liknande. Den här typen av verksamhet bedrivs i hela landet och du kan ofta se skyltar om loppis längs med vägarna. Många av de som säljer prylarna är mycket medvetna om dess värde, men det finns också de som inte har någon koll alls – det är precis det här som är så spännande. Ibland kan du göra riktiga fynd, förutsatt att du är någotsånär påläst själv. Dessutom ska du inte vara rädd för att pruta, kanske kan du få ned priset en aning. Att köpa vintage ska vara roligt och bli till en resa i sig!