Så har hudvård utvecklats genom tiderna

När man talar om vintage talar man sällan om förbrukningsprodukter, till exempel hudvård. I den..

Read more

Så har hudvård utvecklats genom tiderna

När man talar om vintage talar man sällan om förbrukningsprodukter, till exempel hudvård. I den här texten ska vi dock göra en djupdykning i hudvårdsprodukter genom tiderna.

Den moderna ansiktskrämen är ung

Det är inte bara i nutid som vi bryr oss om hudvård. Även våra förfäder gjorde sitt bästa för att ta hand om sin hud på mer eller mindre lyckade sätt. Återfuktande ansiktskräm upptäcktes dock först så sent som på 60-talet. Det var nämligen då som dermatologen Gunnar Swanbeck insåg att en blandning av karbamid och mjölksyra kunde ha en återfuktande effekt på huden. Under 60-talet var dessa hudvårdsprodukter receptbelagda. Gemene man fick vänta tills på 70-talet innan de kunde köpa produkterna över disk. Gunnar Swanbeck var dock inte först med att upptäcka mjölksyrans välgörande effekter. Det sägs att Kleopatra badade i sur mjölk för att komma åt mjölksyran. Under åren har också hudvård varit direkt farlig. Under 1800-talet var idealet för kvinnor att se blek och skör ut. Det utseendet åstadkom man ofta med ett slags blypulver, något som faktiskt förgiftade många kvinnor. Vill du hålla på med vintage är det med andra ord bäst att hålla dig till mode och vintageinredning och låta din hudvård vara nutida. Hos Parfym.se hittar du ansiktskräm från många kända varumärken så att du kan inhandla en som passar din hudtyp.

Aktiv ingrediens som används än idag

Kanske tycker du att det låter hårresande att vårda huden med urin. Det är emellertid något man har gjort under tusentals år och det är faktiskt inte så konstigt som det låter. I urin finns nämligen urea. Det är samma sak som karbamid som än idag används i hudvård för att återfukta huden. Idag behöver vi dock inte använda oss av rent urin utan kan istället njuta av väldoftande hudkrämer. Många växtdelar som förr användes i hudvård används även idag. Vad sägs till exempel om lugnande lavendel och kamomill eller läkande tea tree-olja och aloe vera? Vill du slippa experimentera med olika ingredienser är det dock bäst om du surfar in på Parfym.se och botaniserar i deras sortiment.