Den miljövänliga aspekten av vintage

Hör du till den växande skara stadsbor som älskar att göra riktiga fynd på second..

Read more

Den miljövänliga aspekten av vintage

Hör du till den växande skara stadsbor som älskar att göra riktiga fynd på second hand? Att handla vintageinredning och kläder har blivit något av folkrörelse de senaste decennierna. Inte bara i Sverige utan faktiskt i stora delar av världen. Förr i tiden handlade second hand, eller begagnat som man kan säga med ett svenskt ord, om loppisar där man ofta fick rota igenom en hel del rent skräp i jakt på sådant man ville ha. Det kunde ta lång tid att hitta guldklimparna. Idag finns det även butiker inriktade på exklusiv vintage för kräsna och medvetna kunder och butiker inriktade på särskilda tidsepoker. Många som gillar detta fenomen är måna om att försöka leva på ett hållbart sätt, utan att belasta miljön i onödan, men vad är det egentligen som är så miljövänligt med vintage? Det är svaret på den frågan vi hoppas kunna närma oss i den här bloggposten.

Återanvändning sparar på resurser

Handla vintage så gör du din garderob mer miljövänlig! Det spelar ingen roll om plaggen du köper second hand är gjorda i naturmaterial eller syntetiska tyger, det faktum att de redan är tillverkade och sålda innebär att du inte, genom ditt köp, skapar efterfrågan på plagg som kräver resurser. Dessutom är det lättare att få till en personlig stil om man inte enbart utgår från det senaste modet utan blandar in kläder och accessoarer från äldre tider när man skapar sina outfits. Klädindustrin innebär en stor miljöbelastning, globalt sett. Även plagg i ekologisk bomull innebär att stora jordarealer täcks av bomullsplantor och att den biologiska mångfalden helt sätts ur spel. När det handlar om en stor del av alla vanliga kläder som säljs används gifter och miljöfarliga färger eller blekmedel. Olja och biprodukter från oljeindustrin används flitigt när syntetmaterial tillverkas. Även transporter av kläder är ett miljöproblem. Samma sak gäller för möbler och andra föremål. Mycket av det vi gör oss av med skulle hålla mycket längre. Vintagekulturen är viktig när det gäller återvinning av fullt funktionsdugliga artiklar som annars kanske skulle ha kastats.

Fördelar med vintage

De flesta människor känner ett behov av att hela tiden uppdatera sin garderob. Behovet är ofta rent känslomässigt, många av oss har egentligen så mycket kläder att vi slänger överflödiga plagg och det innebär i värsta fall att de eldas upp på en återvinningsstation. Slit och släng kulturen är sällan så tydlig som när det gäller just kläder. Många har gjort det till en del av sin identitet att handla miljövänligt men att köpa vintage är bättre för miljön. Idag finns en hälsosam estetisk trend som innebär att naturlig patina är något som bejakas. Det gäller särskilt vissa typer av möbler och inredningsföremål. Fabriksnytt är inte alltid snyggast och bruksföremål som gjordes förr i tiden är ofta av en sådan kvalitet att de håller längre än moderna artiklar. Det gäller även vissa typer av kläder. Ett vintageplagg från ett känt modemärke kan vara en dyr investering. på https://enklare.se/ kan du få hjälp med finansieringen och hitta återbetalningsvillkor som passar just dig.