Hushållsföremål i vintagestil

Vintage brukar man oftast kalla föremål som är tillverkade någonstans mellan 1920 och 1975, något..

Read more

Hushållsföremål i vintagestil

Vintage brukar man oftast kalla föremål som är tillverkade någonstans mellan 1920 och 1975, något som gör att det ibland blir för dyrt eller svårt att hitta äkta vintage. Naturligtvis går det att hitta nästan allt som vintage, men det är inte alla som orkar tillbringa mycket tid på diverse auktioner för att hitta dyrgriparna. Då kan det vara skönt att veta att det finns vackra, nytillverkade reproduktioner.

I den här texten ska vi ägna oss åt hushållsföremål i vintagestil. Idag är till exempel kompostering mycket populärt, både för att man får egen näringsrik matjord och för att man tar reda på matsvinnet. Tyvärr lämnar de flesta komposteringskärl mycket att önska när det kommer till utseendet. Om du inrett ditt hem i vacker vintagestil vill du inte ha ett plastigt kompostkärl som förstör intrycket. Som tur är går det att investera i sådana i äldre stil tillverkade i plåt. De är så vackra att de gott kan stå framme på köksbänken.

Glas och porslin

I Sverige har vi en riktig glas- och porslinsskatt med tillverkare som till exempel Gustafsberg, Uppsala Ekeby och Höganäs. Många av de äldre kollektionerna är vad man kan kalla vintage. De är ofta väldigt eftertraktade och kostar stora summor på auktioner. Ett exempel på en sådan kollektion som produceras på nytt är teservisen Zebra från Uppsala-Ekeby. Även servisen Berså från Gustafsberg finns återigen att köpa som nyproduktion. Visst är det roligt att ha det äldre originalet, men många gånger är det ju faktiskt mönstret som lockar en att köpa ett porslin. Då är det bra att det finns nyproducerade varianter.

Möjliga problem med nyproducerad vintage

Finns det då några problem med att attraktiva vintageobjekt nyproduceras? Ett sådant skulle kunna vara att det devalverar värdet på originalen. Som tur är finns det också fördelar. Dels vågar man kanske använda nyproducerade föremål på ett annat sätt än vad man vågar med sällsynta dyrgripar, och dels skyddar ju faktiskt nyproduktionen de äldre objekten från att slitas ut. I början av texten tog vi till exempel upp ett exempel med en komposthink. Om man använder en sådan i original är risken att den snart slits ut och rostar sönder. Den nyproducerade varianten har istället en design som gör att den inte slits på samma sätt.