Shabby chic – en stil med vintageinspiration

Shabby chic är en inredningsstil som varit populär sedan 1980-talet och fram till idag. Den..

Read more

Shabby chic – en stil med vintageinspiration

Shabby chic är en inredningsstil som varit populär sedan 1980-talet och fram till idag. Den kan beskrivas som romantiserande och lantlig, med en tydlig blinkning åt historien, då stilen ursprungligen framförallt använde sig av slitna möbler eller möbler med patina – därav ”shabby”. På senare tid har man dock även använt ”nya” möbler i olika pastellfärger inom stilen, där vitt och rosa är dominerande.

Stilen kommer ursprungligen från Storbritannien, där landsbygden är full av gamla herrgårdar och större hus, som är inredda med möbler av kvalitet som har funnits med länge och därmed fått en patina. Det var detta man från början ville efterlikna inom shabby chic.

Trots att möblerna och dekorationsföremålen inom shabby chic alltså ska se gamla ut, är de ofta nytillverkade och sedan målade eller behandlade för att se äldre ut. Det gör att de kostar lika mycket eller mer som möbler som faktiskt ser nya ut. Om man håller på att inreda sitt hem i shabby chic-stil kan man därför sannolikt behöva lite extra kontanter. En lösning är att ta ett smslån från till exempel Mobillan.se. Då behöver man inte göra ett uppehåll i sin inredningsplan, utan kan färdigställa sin vita shabby chic-dröm, och sedan betala tillbaka lånet när man blickar ut över de torkade rosorna, spetsdukarna och emaljkannorna som dekorerar ens hem.