Tips för dig som ska köpa en vintage takkrona

Ska du köpa en vintage takkrona? Kul för dig! Vi menar det. Av alla vintageprylar..

Read more

Tips för dig som ska köpa en vintage takkrona

Ska du köpa en vintage takkrona? Kul för dig! Vi menar det. Av alla vintageprylar är kristallkronor och taklampor ett par av de föremål som kan ge hemmet mest karaktär. Vad ska du tänka på inför ett köp av en antik eller gammal lampa? Vi har samlat våra bästa tips här nedanför:

Bestäm dig för ett maxpris

Eftersom det här inlägget handlar om att köpa en vintage taklampa förutsätter vi att du har bestämt dig för att du ska lägga pengar på ett nytt föremål till ditt hem. Men du har kanske ännu inte bestämt dig för hur mycket takkronan får kosta. Oavsett vilka lite dyrare vintageprylar du ska införskaffa kan det vara bra att du beslutar dig för ett maxpris. Kristallkronor kan vara mer eller mindre dyra – gör research på sajter med nätauktioner för att bilda dig en bra uppfattning om en rimlig kostnad för lampan.

Matcha kristallkronan med inredningsstilen

Vilken stil på inredningen har du? För att kristallkronan verkligen ska passa in i hemmet bör du ha en tydlig vision för var den ska hänga och hur den harmonierar med eller bryter mot den övriga interiören. Ska takkronan ens ha kristaller och vilken färg på den gör sig bäst? Att köpa vintage taklampor är en investering och som sådan bör den tänkas igenom lite.

Se till att faktiskt ha rum för taklampan

Ett av de vanligaste misstagen man gör när man köper en takkrona är att man förälskar sig handlöst i den, köper den bums och inte har tänkt på att den faktiskt ska få plats. Ju större kristallkrona desto mer utrymme behöver den, och då menar vi på såväl bredden som höjden.

Kolla upp glödlamporna och sladdarna

När man ska köpa en vintage takkrona tänker man kanske inte på att man bör se över mer praktiska aspekter såsom om man kommer kunna köpa glödlampor till den eller om eluttaget passar. Det är viktigt att elektroniken fungerar. Många auktionssajter och vintagebutiker är proffs på kristallkronor och taklampor, så var inte rädd för att fråga personalen om allt det praktiska du behöver veta innan du köper lampan.

Gör research om och jämför takkronor på auktionssajter

Att kolla runt efter vintage takkronor på olika auktionssajter är inte bara bra för att få en prisbild. Det är också ett bra sätt att bli klar över vilken modell man vill ha på taklampan och att hitta en stil som är som pricken över i:et. Du behöver ju inte köpa kristallkronan direkt utan kan, när du vet vad du vill ha, besöka olika vintagebutiker i jakten efter den perfekta takkronan.